Singapur: 4. nejbohatší země světa plná zákazů

14. 02. 2018 8:21:26
Když jsme se po osmi měsících loučili s bezstarostným životem v Melbourne, čekala nás před návratem domů ještě jedna kapitola: čtyři měsíce cestování po Jihovýchodní Asii. Naše dobrodružství začalo v Singapuru.

Původně jsme tuto destinaci zamýšleli jako přestupní stanici mezi vyspělou Austrálií a divočejší Asií...

...nemohli jsme se ale zmýlit více. Singapur je podle dostupných statistik 4. nejbohatší zemí světa a nechává Austrálii, jakkoliv bohatou, daleko za sebou. Toto místo na nás okamžitě zapůsobilo jako zjevení z daleké budoucnosti. Výrazná ekonomická vyspělost je nejspíš první charakteristikou, kterou jsme si k Singapuru přiřadili.

Čím se zrovna tento drobný (cca 5,5 miliónů obyvatel) asijský městský stát, který samostatně existuje až od roku 1965, stal tak úspěšným a prosperujícím? Mezi důvody, které se uvádějí nejčastěji, bývá na prvním místě štíhlá a velmi efektivní státní správa, která zároveň patří k nejméně zkorumpovaným na světě. Šťastná to země! Singapuru také jistě pomáhá skvělá poloha blízko Japonska, Austrálie a dalším zemím, díky které se stal především obrovským globálním obchodním centrem a významným světovým přístavem. A obyvatelé Singapuru (národnostně nejvíc Číňané) se dále umísťují na prvním místě z hlediska průměrného IQ populace. Ekonomika Singapuru platí za jednu z nejdynamičtějších a nejinovativnějších – ale zároveň překvapivě silně regulovanou ze strany státu. Ještě v jedné oblasti náleží Singapuru prvenství – snadnost, s jakou lze začít nové podnikání. Tato země se zkrátka Česku nepodobá.

Na druhou stranu je této zemi vyčítán nedostatek osobních svobod a bývá označována jako diktatura, jakkoliv bezesporu diktatura osvícená. Držení i lehkých drog může mít za následek nečekaně brutální tresty (včetně trestu smrti), projevy homosexuality mohou být trestné a protesty bývají povoleny jen zřídkakdy. Prodej žvýkaček je pod značnou pokutou stále zakázán. Na jakoukoliv formu kontroly nebo represe jsme zde ale nikdy nenarazili – dokonce jsme za dobu našeho pobytu ani nespatřili policii.

Architektura a doprava v Singapuru: asijské eko sci-fi

Jakkoliv byla australská doprava velmi dobrá, singapurská je o dost lepší (a levnější). Pod povrchem funguje hustá síť metra, na povrchu jezdí autobusy a nad povrchem je vybudovaná nadzemní síť pro tramvaje. Z pohledu chodce je Singapur ráj s minimálním hlukem a znečištěním způsobeným auty. Na kole vidíte jezdit staříky, kteří už od šedesátých let jezdí stejnou trasu. Na tento dopravní ráj jsem později v Asii velmi vzpomínal, když často nebylo možné ani přejít silnici. I vlastnictví aut funguje na regulatorní úrovni nezvykle a efektivně: existuje omezené množství povolenek (na které Singapurská vláda nedávno vyhlásila stop stav), bez kterých vlastnictví auta není umožněno. Cena povolenek prudce stoupá.

Fantastická a originální je i singapurská architektura. Singapur pochopitelně nemá lesy ani moc další zeleně, musí tedy rostliny a stromy umísťovat přímo na budovy a do nich: vznikají tím pozoruhodné stavby pokryté zelení. Město díky tomu působí mnohem svěžeji a přitažlivěji.

Stromy i zahrady jsou často umístěny přímo v budovách: slavná Singapurská Národní knihovna má každé páté patro budovy jako venkovní zahradu, kam chodí studenti odpočívat. Doufám, že bude něco podobného i v Česku, moc se nám to líbilo.

Za dobrým jídlem do okrajových čtvrtí

Singapur jako by v sobě obsahoval některé z extrémů současné Asie: produktivní fáze života zdánlivě nikdy nekončí, lidé zde běžně pracují i výrazně nad osmdesátkou, což je ostatně běžné i v méně rozvinutých sousedních zemích. Zatímco téměř sterilní čistota a pořádek odkazuje k Japonsku a Jižní Koreji, svět gastronomie je v Singapuru rozkročen široce po celém asijském univerzu. K naší veliké radosti.

Zatímco v centru města vás může jeden chod v luxusnější restauraci stát i výrazně nad tisíc korun, v některých čtvrtích je skvělé jídlo překvapivě levné a dostupné. Vyzkoušeli jsme Little India a Chinatown. Hlavně druhou jmenovanou mohu doporučit kvůli kvalitě a cenám, které nemají daleko k cenám jídla ve Vietnamu nebo Laosu.

Zabloudit v Chinatown na proslulý food market byl opravdu zážitek. Místo působí chaoticky, ale když se trochu zorientujete, nebudete litovat. U jednoho ze stánků k nám přiskočila asi devadesátiletá paní a energicky ukazovala na svou oblíbenou lahůdku, že musíme určitě zkusit. Zkusili jsme a nelitovali! Výborná je také nepříliš vzhledná, ale velmi jemná a lahodná polévka Laksa. Na jednom z tržišť v Chinatown se nás ujal starší Číňan a ukazoval nám, které ze stánků stojí za vyzkoušení. Byli jsme překvapeni, že jsou mezi snadno zaměnitelnými stánečky i majitelé Michelinských hvězd. Většinou napoví dlouhá fronta.

Gardens by the Bay

Že ani v Singapuru nefunguje vše bezchybně, jsme se přesvědčili v Gardens by the Bay, jednom z hlavních turistických lákadel - velmi originálním propojení architektury a zeleně. Vstupné bylo nečekaně vysoké (kolem 900,- Kč za oba). Ačkoliv jsme měli zájem jen o některé z atrakcí, paní v pokladně nás přesvědčila, že lístek platí na vše, a my se rozhodli jít.

Nebyla to ale pravda a my jsme brzy zjistili, že musíme doplatit vstupné na speciální vánoční Wonderland, kterým je nutno projít a který nás však vůbec nelákal. Nebylo ale možné ani jít samostatně – bylo nutné mít lístek na vše a k tomu koupit ještě vstup na Wonderland. Místní životní úroveň hezky ilustruje fakt, že pan hlídač, který nám systém vysvětloval, měl na ruce hodinky Panerai. I přes krásné hodinky nás ale vysvětlení moc neuspokojilo a moje žena se brzy dostala do stavu nepříčetnosti, v jaké jsem ji viděl jen párkrát v životě, a vtrhla zpět k pokladnám, kde si za projevů nespokojenosti vyžádala vrácení vstupného. Náš poslední večer v Singapuru byl pro nás smutný, protože jsme se na tuto atrakci samozřejmě těšili.

Celá akce měla ještě dohru, kdy nám bylo vstupné sice obratem vráceno na naši kartu, ale po bližším zkoumání jsme zjistili, že vrácená částka je asi o 50 Kč nižší. Začal jsem tedy atakovat management parku maily dožadující se doplacení plné částky. Asi po 5 odpovědích v dvoutýdenních intervalech ve znění „incident dáváme našim vedoucím k přešetření“ nám byl nakonec doplacen asi dvojnásobek částky.

Život v Singapuru

Na rozdíl od mého melbournského kamaráda, který Singapur hodnotí jako po Melbourne druhé nejlepší místo pro život, bych si tohle místo nevybral. Preferoval bych nejen Melbourne, ale i Prahu (a spoustu dalších měst), a to nejen kvůli v mnoha ohledech nesmyslně přísné regulaci. Vysoká životní úroveň jistě není vše!

Ale vidět jeden z extrémů současného světa rozhodně stálo za to, i když jen na několik dní. Další asijské cesty přinesli jiné extrémy, o tom ale až příště. Další zastávka: Saigon.

Autor: Ondřej Korhoň | středa 14.2.2018 8:21 | karma článku: 24.53 | přečteno: 1250x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 478 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 232 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 16 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1214

Cestujeme s manželkou jihovýchodní Asií.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...